Увреждания на здравето в резултат от работата с компютър: Как трудовата медицина може да помогне за предотвратяването им?

Днес компютрите са неразделна част от ежедневието ни. Много от професиите вече се разчитат изцяло на дигитализацията и се извършват изцяло пред екраните. До какво обаче води дългото седене на бюро и как 8 часа пред компютъра могат да повлияят на здравето? Нека разгледаме по-подробно въпроса и да дадем някои отговори, които службата по трудова медицина „Свети Пантелеймон“ иска всеки служител на компютър да знае.

С повишаване на употребата на цифрови технологии и компютри в ежедневието ни, ние постоянно рискуваме влошаване на здравословното състояние на тялото ни. Специалистите от Службата по трудова медицина „Свети Пантелеймон“ предупреждават за някои от най-големите рискове от продължителното стоене пред компютър. Освен многото странични ефекти на заседналия начин на живот, неестествената за тялото поза и дългото седене на стол води до различни проблеми с очите, ръцете, китките и гърба.

Специалистите по трудова медицина твърдят, че най-често срещаните здравословни проблеми, които се дължат на продължителната работа пред компютър, са следните:

  • Синдром на компютърното зрение – той се проявява с различни симптоми, като хронично главоболие, замъглен поглед, умора на очите, зачервяване на очите, проблеми със съня и други. С този синдром се определят и още негативни ефекти, до които води продължителното взиране в екрани, както и дългото седене на стол пред компютъра. Такива могат да бъдат болки и схващане на врата, сухота в очите, напрежение, трудност при фокусиране. Ако не се предприемат навременни мерки, синдромът на компютърно зрение може да доведе до далекогледство или астигматизъм. Друг проблем, породен от продължителното стоене пред компютъра, е напълняването. Когато липсва активност в живота на човек, той бързо може да качи килограми и да напълнее.
  • Синдром на карпалния тунел – това е състояние, което се характеризира с болки, причинени от притискането на ключов нерв в китката. Неговите симптоми включват неприятно усещане по вътрешната част на ръката нощем, както и на средния пръст или на всички пръсти на ръката. Болката може да премине от пръстите на ръката до предмишницата, както и да обхване мишницата, рамото и гърба. Възможна е и появата на отоци и двигателни смущения. Синдромът може да наруши качеството на съня, както и да доведе до по-бързо уморяване през деня.
  • Натоварване на целия опорно-двигателен апарат – продължителното стоене пред компютър натоварва ставите и мускулите, което може да доведе и до болка и хващане, Позицията на тялото засяга най-вече най-подвижните структури – ниските шийни прешлени и ниските лумбални нива, където често с получават дискови хернии.
  • Болки в гърба – от тях се оплаква всеки трети човек. Те се появяват най-често между плешките, като първоначално са само временни, симптом на продължителната работа пред компютъра, но в последствие стават постоянни. Неестествената позиция на тялото е основната причина за подобни болки. Тя най-често е леко наведена напред, с увиснало дясно рамо и ръка, която държи мишката. Тази поза претоварва сегменти от гръбнака, както и някои малки стави, които свързват прешлените с ребрата. Те поемат повече тежест, докато поддържат неестествената поза на тялото за продължително време. Освен всичко това обаче, продължителното седене намалява кръвообращението. Това води до по-бързо застаряване на тези структури.

 

Специалистите по трудова медицина имат няколко препоръки към всеки, който работи на бюро:
Проблемите със зрението могат да бъдат разрешени още преди да се задълбочат. За целта е необходима периодична почивка на очите на всеки 30-40 минути. По време на почивката се препоръчват упражнения.

Друго решение за намаляване на проблемите с очите е да преместите компютъра си по-далеч от прозореца. Разбира се от голямо значение е и височината на монитора – той трябва да бъде на нивото на очите за максимален комфорт, както и да бъде на достатъчно разстояние от лицето.

За да избегнете синдрома на карпалния тунел от службата по трудова медицина се препоръчва да изберете мишка, която се побира в дланта на ръката – нито твърде голяма, нито твърде малка. Неправилният размер на мишката води до по-бърза умора на мускулите, което от своя страна предизвиква дискомфорт.

Компютърът ви трябва да бъде поставен така че да бъде удобно да използвате клавиатурата и мишката. Това означава, че ръцете ви не трябва да висят от бюрото, те трябва да се облягат на него.

За да предотвратите временна болка в ръцете, отпуснете ги надолу и ги разтърсете за момент, за да възстановите естествения приток на кръв. В офиса можете да пробвате и някои упражнения за ръце, като например да стискате гумена топка за облекчаване на стреса и подобряване на кръвообращението.

Специалистите по трудова медицина препоръчват да се фокусиране върху правилната стойка пред компютъра. Тя е от основно значение за предотвратяване на мускулно-скелетни увреждания.

Препоръчителни са и упражнения за раздвижване на всеки 30 минути. Те могат да бъдат много семпли, например изправяне на пръсти и изпъване на главата нагоре.

Обърнете внимание на симптомите на стрес, като напрегнати мускули, възпаление и зачервяване на очите, умора, главоболие и болки в тялото.

Не забравяйте да правите редовни почивки, за предпочитане на всеки час. Изправете се, направете няколко крачки, разтъпчете се и се разтегнете.